ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КНИГИ І АВТОРСЬКОГО ПРАВА

«Велика-бо користь буває чоловікові від науки книжної,

бо книги вказують нам  і навчають нас…»

Повість минулих літ

У Всесвітній день книги і авторського права людство, об’єднане спільною любов’ю до читання, вшановує книги, авторів, саму радість читання й взагалі літературу.

Книги – носії  інформації, основа освіти та творчості, найнадійніший спосіб збереження знань, найпотужніша сила викорінення бідності, найчудовіший винахід для обміну ідеями за межами людського простору і часу, можливість для кожної  культурі розповісти про себе – це безмежний океан пізнання всесвіту. Читаючи, ми відкриваємо для себе багатогранність і різнобарв’я життя, маємо можливість відкрити завісу майбутнього, збагнути красу сьогодення та осягнути мудрість минулого.

Незважаючи на стрімкий розвиток інформаційних технологій, людство віддає перевагу традиційній книзі. Менталітет українського народу тісно пов’язаний із книжковою культурою, яка є джерелом інформації, могутнім фактором розвитку духовної культури нашого народу. Сучасна війна проти нещадного та безпринципного ворога навчила нас багатьох речей. Серед них –  розуміння цінності та швидкоплинності життя, вміння відрізняти правду від маніпуляцій. Саме українські класичні й сучасні твори є потужною зброєю у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем, що сприяє діалогу, взаєморозумінню і толерантності.

«Чи є у книги майбутнє?» – запитали відому письменницю Астрід Ліндгрен.  Вона відповіла: «С таким же успіхом можна запитати: чи є майбутнє у хліба? У троянди? У дитячої пісеньки? Краще запитати: чи є майбутнє у людини? Воно є у людини, воно є й у книги. Якщо ми навчилися черпати радість у книгах, нам вже без цього не обійтися. І так буде завжди, скільки б відкриттів не зробило людство».

Дені Дідро написав, що люди перестають мислити лише в тому випадку, коли перестають читати. Тому що краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості,  насиллю й врятувати наш неповторний світ.

Книга – це  інтелектуальний продукт, атрибут сучасного стилю життя, сфера для інновацій. Написати книгу може лише той, хто тонко відчуває навколишній світ, пропускає через себе усю гаму людських почуттів, той, кого ми називаємо автором.

Авторське  право – це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму. Великий Мікеланджело писав: «Людина малює головою, а не руками». Авторське право захищає не ідеї або факти, а спосіб їх вираження: письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп’ютерні програми. Знаком того, що той чи інший оригінальний твір охороняється авторським правом, служить символ ©. За ним вказується ім’я власника авторського права та рік створення твору.

Хай свято книги буде щодня у житті кожної чоловіка та людства в цілому!

Вшануймо книги читаючи, поширюючи, даруючи їх.

Нехай придбана у цей день нова книжка стане її власнику справжнім другом і порадником на довгі літа.

Настанова від великого Тараса Шевченка: «Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. Книга рятує душу від здерев’яніння».

Накалюжна О.І., бібліотекар 1 категорії


Опубліковано