Інформація

26 вересня 2017 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулось спільне засідання Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України та членів Президії спілки ректорів вищих навчальних закладів за участі Міністра освіти і науки України Л. М. Гриневич.

Розпочав ХVІІІ щорічне засідання Асоціації ректорів ВТНЗ її голова ради Асоціації – М. З. Згуровський. (ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського), оголосивши порядок денний. Ректор ІФНТУНГ, академік НАН України, проф. Крижанівський Є. І. представив гостей та запросив до слова Міністра освіти і науки України Л. М. Гриневич, виступ якої було анонсовано на І етапі засідання.

Доповідь Міністра Л. М. Гриневич «Про особливості імплементації Закону України  «Про освіту», нещодавно підписаного Президентом України Петром Порошенком 25 вересня, зібрала в Актовій залі університету окрім ректорів вищих технічних та інших навчальних закладів ІІІ – ІV рівня акредитації та членів Президії спілки ректорів вищих навчальних закладів представників педагогічної громади міста, районів, сіл Івано-Франківської області, директорів вишів І-ІІ рівня акредитації, інтернатів обласного підпорядкування, позашкільних закладів, професійно-технічної освіти, а також викладачів й науковців ІФНТУНГ. Адже щойно прийнятий Закон вже встиг викликати шквал критики й полеміку в суспільстві. Отримати відповіді на питання щодо нового Закону «Про освіту» було цікаво всім: і керівникам високого рівня, і простим освітянам.

У своєму виступі Міністр поінформувала, що новий документ виношували чотири роки, і цей Закон – є законом нових можливостей, потреб і цінностей сьогодення. Його положення передбачають педагогічну свободу, управлінську та фінансову автономію навчальних закладів, рівний доступ громадян до якісної освіти, нові засади підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників, подолання корупції в освіті, матеріальну вмотивованість освітян й багато інших важливих моментів. Всі ці зміни мають на меті покращити якість освіти в Україні, привести її до рівня європейських стандартів, вийти на ключові компетентності, якими повинен оволодіти учень чи студент. Обговорювали найбільш гострі запитання: про фінансування державою  комунальних послуг,  про стабілізацію правил прийому до ВНЗ, тощо.

Також, було прийнято одноголосне рішення обрати Крижанівського Євстахія Івановича членом президії Асоціації ректорів ВТНЗ України.


Опубліковано